Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Stedsans Sarpsborg

Dette er Stedsans Sarpsborg

Stedsans Sarpsborg er et vandrende byteater som handler om deg, om oss, om Sarpsborg, om før, om nå, om hva vi har vært, bør bli og kunne blitt!

Vandreteateret Stedsans Sarpsborg blir en av hovedsatsingene i feiringen av 1000-årsjubileet. Stedsans Sarpsborg lager originale sceniske, musikalske og visuelle forestillinger i parker, gater, smug og mellomrom. 

I september 2013 fikk sarpingene en første smak av Stedsans. Her er et ti minutters utdrag av en forestilling som fikk stor suksess:

 

Fortellinger om byens kjente og ukjente historie; om arbeidsfolk og industriherrer, men også om byens framtid og om valgene man må ta for å skape en levende by. Stedsans Sarpsborg har som mål å aktivisere og revitalisere byens kulturliv, ikke minst ved å engasjere flerfoldige lag, foreninger og organisasjoner.

Stedsans Sarpsborg bygger på alle erfaringer Grenland Friteater og samarbeidspartnere har gjort med Stedsans i Porsgrunn (årlig i perioden 2005- 2010) CaminArte på Cuba (2008- 2011), Byspill Ålesund (2011- 2012) og Stedsans Drammen 2011.

Stedsans Sarpsborg er en av tusenårsjubileets satsninger. Målet er at i 2014, 2015 og 2016 skal Stedsans Sarpsborg samle byens folk for å fortelle om byen, byens plasser, mennesker og historier.

Ser byen på en ny måte

Det velrenomerte Brageteateret i Drammen satte opp tilsvarende forestillinger i sin by som gave til innbyggerne. Avisen Drammens Tidende ga det hele terningkast seks og skrev: «Teater blir ikke bedre enn dette».

Rebekka Magnus er prosjektleder for Stedsans Sarpsborg. Hun gleder seg enormt til å gi Sarpsborg innbyggere en liten smakebit på vandreteateret.

- Dette er fantastisk spennende. Menneskene i Grenland Friteater har vist oss byen vår på en helt ny måte. Vi ser virkelig frem til å gi publikum samme opplevelse som vi fikk. Stedsans vekker oss til å se, kjenne på og oppleve vår egen by på en ny måte, sier hun.

Allerede er rundt 100 sarpinger engasjert på og bak de ulike scenene i vandreteateret.

- Foreløpig er dette bare en smakebit på hva som kommer de tre neste årene. Det sier litt om hvor stor produksjon det er, og hvor viktig det er at mange mennesker fra ulike miljøer kommer sammen.

Kreativ byutvikling
Stedsans Sarpsborg skal ikke være «bare» teater. Én viktig del av satsingen er kreativ byutvikling.

- Byutvikling handler ikke bare om nybygging og samferdselssatsinger. Det handler også om å løfte frem og dyrke det potensialet vi allerede har, i bygninger, mellom husene, i parkene og på plassene. Dette er en viktig del av kommunens satsing for byen og for 1000-årsjubileet, sier Simonett Halvorsen-Lange, konstituert prosjektleder for 1000-årsjubileet.

Les mer om kreativ byutvikling her. 


 

Meny

Når kan jeg se Stedsans?

21. september 2013 fikk vi en smakebit på Stedsans Sarpsborg! Over 200 sarpinger fikk med seg premieren av et spektakulært vandreteater som ble mottatt med overveldende entusiasme.

Stedsans vil utvikles år for år fram mot tusenårsjubileet med nye oppsettinger i 2014, 2015 og 2016.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere